Uutisia

EU ja markkinat (15.4.2014)
Elettiin 1990-luvun alkupuolta ja laman kurimuksissa. Suomessa lainojen korot olivat helposti yli 15%:a eli huippukorkeita. Pankkeja lahdattiin ja yhdistettiin ennen kuulumattomalla vauhdilla ja loput pelastettiin valtion toimesta 50-60 miljardilla markalla.
Heli Räty kirjoitti Satakunnan Kansassa kuntaliitostilanteiden palvelussuhdeturvasta (SK 17.2) komealta kalskahtavalla otsikolla ”JHL:n palvelussuhdeturvasta”. Vaikka Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ei koko kunniaa palvelussuhdeturvasta voikaan ottaa, on hyvä oikoa pari tekstissä ollutta virhettä. Käytännössä palvelusuhdeturva tarkoittaa sitä, että kuntajaon muutos, joka johtaa henkilöstön työnantajan vaihtumiseen, katsotaan liikkeenluovutukseksi.
Otsikko ei ole peräisin elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) selkärankaseminaarista. Taustalla on tietokirjailija Tommi Uschanovin kolumni Helsingin Sanomissa ja jatkuva keskustelu työttömyyskorvausta nostavien työvelvollisuudesta. Viimeksi ministeri Paula Risikko on esittänyt vaatimuksen, että jokaisen työttömän pitäisi tehdä jotakin hyödyllistä tukiensa vastineeksi.
Kuntarakenne (27.1.2014)
Kuntauudistus on ollut vuosikymmeniä eri hallitusten työpöydällä. Suurin vastustus on kautta aikojen ollut Maalaisliiton ja sittemmin Keskustan piirissä. Syykin on selvä, puolue on pitänyt ja pitää edelleen pienissä kunnissa poliittista ylivaltaa. Tätä politiikkaa on tuettu pienten kuntien saamilla korkeilla valtionosuuksilla. Sekä korkealla veroprosentilla, jota on perusteltu kunnan itsenäisyydellä.
Porissa on eletty viime aikoina mielenkiintoisia aikoja. Valtuustossa esillä olevat asiat ovat herättäneet kuntalaisten mielenkiinnon päätöksentekoa kohtaan. Kouluverkko esiteltiin siten, ettei valtuusto ollut tosiasiallisesti evästänyt ja ilmaissut tahtoaan asiaan. Mielestäni pelkästään tästä syystä asia oli syytä palauttaa uudelleen valmisteluun. Julkisuudessa on väheksytty syitä palautukselle. Demokratiaan kuuluu asioiden avoin käsittely.
Eläkeratkaisuja (20.8.2013)
Yle uutisoi sunnuntaina 18 elokuuta näyttävästi rakenneuudistuksista jotka sopivat suomalaisille.