Rauhaisaa Joulua

17.12.2015

Näin Joulun alla on tullut usein pohdittua sitä, mistä oma riittämättömyyden tunne johtuu ja toisaalta se valtava pessimistisyyden määrä, joka on vallalla lähes ympäri maailman. Luotammeko enää toisiimme ihmisinä? Joku viisas joskus sanoi, että luottamusta voi pitää rahaan verrattavana pääomana. Mitä seuraa, jos tuo luottamus menetetään? Luottamuksen vaikutukset näkyvät kotona, työpaikalla ja yleisesti koko yhteiskunnassa.

Eduskunnan pakkolait eri muodoissaan ovat murentaneet omaa uskoani yhteiskuntaan ja laajemmin jopa EU:n päätöksentekoon yksilönvapauden ja oikeuksien turvaajana. Viimeisin uutinen loma-ajan sairausajan karenssin palauttamisesta on hämmentävä. Ei ole kuin kaksi vuotta siitä, kun lain voimaantulo perusteltiin EU- oikeuden päätöksellä. Mitä on tapahtunut? Onko minulta jäänyt jotain huomaamatta?
Suomessa ei ole paljon keskusteltu siitä, mitä Euroopassa on tapahtunut. Itse ay-liikkeen edustajana pelkään pahoin, että täällä on nukuttu tai vaihtoehtoisesti on tarkkaan harkiten annettu näiden ”liberaalien” kapitalistien häärätä mielensä mukaan. EU, IMF ja EKP:n troikka on puuttunut kansalliseen palkkapolitiikkaan hajauttamalla palkkaneuvotteluja, maltillistamalla minimipalkkoja ja yleistä palkkakehitystä. Edellä olevat ovat EU–suosituksia. Troikka on tehnyt maakohtaisia sopimuksia minimipalkojen jäädyttämisestä tai laskemisesta Kreikan, Latvian, Portugalin, Romanian ja Irlannin osalta. Kreikan osalta jopa yksityisen sektorin palkkoja jäädytetään.
Sipilä on Suomessa tekemässä samankaltaisia asioita pakkolakien voimalla. Luottamus siihen, että työntekijä ja työnantaja voivat sopia asioista keskenään, on murenemassa. Työnantajapuolelle tämä näyttää sopivan, sillä rahallinen pääoma karttuu. Kysymys kuuluu karttuuko luottamus? Mitä siitä voi seurata yhteiskunnalle, jos eriarvoisuus lisääntyy ja tasa-arvo murenee?
Osana luottamuspääoma -keskustelua voin nostaa valtiovarainministeri Stubbin käytöksen. Katsoin youtube videon ”Valheita ja viettelijöitä”, johon on koottu yhdeksän virheellistä näkemystä pääomien hallintarekisteriin liittyen. Tuon videon jälkeen en enää ihmettele, miksi poliitikkoihin ei luoteta. Videon katsottuani minulle on vahvistunut käsitys siitä, että Stubb on todella epävarma sanomisistaan. Hänen tarkoituksensa ei välttämättä ole ollut valehdella. Hän ei vain yksinkertaisesti tiedä ja ymmärrä. Rauhallisuus ja harkinta puheissa on vain epävarmuutta ja tietämättömyyttä. Itse ajattelen niin, että luottamuksen voi pettää vain kerran. Jos jotain asiaa ei tiedä, niin ehkä se on järkevintä vain tunnustaa. Oma riittämättömyyden tunnustaminen voi olla jopa auttaa rakentamaan luottamusta.
Tässä kirjoituksessa en tarkoituksella pohdi, miten EK:n ja työntekijäkeskusjärjestön luottamus palautetaan. Luottamus elämään yleensä kaikkine sisältöineen on aiheena niin iso, että se vaatii pysähtymisen.
Joulu voi olla siihen mitä parhain paikka. Loppuun palanut ihminen, ministeri tai työläinen, tekee yleensä harkitsemattomia päätöksiä. Hiljenny. Anna tilaa perheelle ja itselle. Katso huomiseen. Näe luonnon kauneus pimeydestä ja räntäsateesta huolimatta. Ole itsellesi armollinen. Rauhallista joulua ja kaikesta huolimatta onnellista uutta vuotta!