Demokratian vapaamatkustaja

30.7.2016

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) kävi kolumnissaan (sk) lävitse kuntauudistusten irtisanomissuojan omalta kannaltaan lävitse sekä sen lisäksi lopetti kolumnin lomautuksia ja rakenteellisia uudistuksia koskevaan kommenttiin.

Nykyinen oikeisto hallitus tekee historiallista rakenteellista uudistusta Suomessa. Sen maksajana on julkinen sektori ja erityisesti naiset. Nämä rakenteelliset uudistukset näkyvät ensivuonna työajan pidentymisenä, lomarahojen leikkauksina, työnantajamaksujen siirtymisenä työntekijöille ja sosiaaliturvamaksujen osalta samoin. Hallituksen maakunta tai sote uudistus tuo sitten ne rajut rakenteelliset uudistukset. Yhtiöittämisen seurauksena liittojen tekemä tasa-arvotyö ottaa taka-askeleita enemmän kuin yhden vuosikymmenen.

Porissa hallituksen linjaa on toteuttanut kokoomusvetoinen kaupunginhallitus. Allekirjoittaneelle ei tullut yllätyksenä, että neljät yt- Winnovassa vetänyt kaupunginhallituksen puheenjohtaja vie kaupunkia kohti rakenteellisia uudistuksia. Tavoite asetelma Winnovalle on tuottaa voittoa. Opetuksessa!

Hämmästyttävää on, että vaikka on käynnissä Pori Uudistuu organisaatio uudistus ei käytännössä kh ole puuttunut rekrytointeihin. Alun perin kuntauudistuksen irtisanomissuojan yhtenä tarkoituksena on ollut, että eläköitymisten kautta voidaan rakenteita tarkastella. Nyt Porissa aivan uuden organisaation kolkuttaessa ovella ei kh ole puuttunut tai tarttunut rekrytointeihin vaan on jopa sallinut reiluja palkankorotuksia uusille henkilöille.

Tästä ei voi vetää kuin sen johtopäätöksen, että oikeistolle tämä Pori Uudistuu hanke ei ole riittävä rakenteellinen uudistus vaan palveluita tullaan jatkossa ulkoistamaan, yhtiöittämään tai jollakin muulla tavalla muuttamaan joka ei aukea allekirjoittaneelle aukea. Johtoajatus siitä, että verovaroilla ei tehdä voittoa, tuntuu unohtuvan. Ennen eduskuntavaaleja ei hallituspuolueet kertoneet koulutuksiin tulevista leikkauksista ja nyt näyttää käyvän niin, että ennen kuntavaaleja tai tulevia maakuntavaaleja ei kerrota mitä rakenteellisilla muutoksilla tarkoitetaan ja mihin ne tulevat johtamaan. Voiko demokratia toimia jos tällainen vapaamatkustaminen jatkuu. Uhkana on eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden kasvu joka pahimmillaan uhkaa yhteiskuntarauhaa. Surullista on, että koulutetut ja sivistyneet ihmiset vähättelevät sitä.