Ostovoima heikentyy?

12.9.2016

Jouko Kauppila sivusi kolumnissaan (sk 7.9) montaa asiaa, joihin ay- vaikuttajana teki mieli ottaa kantaa. Kauppila kirjoituksessaan toteaa, että työehtojen yleissitovuus on yksi syy siihen, miksi Suomi on kallis ja kilpailukyvytön. Tukimallit ovat johtaneet siihen, että ne pitävät kansantaloutta hirttosilmukassa.

Itseäni huolestuttaa, että Suomessa poliittisessa oikeistossa (ainakin Lepomäki / Orpo) puhutaan jäykistä työmarkkinoista ja lisätään, että kilpailukykysopimus ei ollut riittävä. Näillä puheilla yrittäjille syntyy odotusarvo, että työvoimaa voi ja pitää saada halvalla.

Kilpailukykysopimuksen heikko kohta on mielestäni se, että kotimainen ostovoima heikentyy, yksittäisten ihmisten kohdalla jopa rajusti. Hallitus pohjaa ajatuksensa siihen, että Suomi pystyy ryöstämään tuotteiden kysyntää ulkomailta. Keinot ovat sovittuna kilpailukykysopimuksessa sekä nyt esitetyssä työttömyyspäiväraha-aikojen lyhentämisessä.

Pelkään, että tämä työvoiman tarjonnan kasvu ja mahdollinen tuottavuuden kasvu itse asiassa lisäävät työttömyyttä ja jopa alentaa bkt:a. Hallituksen näkemys perustuu unelmaan, että vientikysyntä kasvaisi enemmän kuin edellä mainittujen seikkojen haittavaikutukset ovat. Asian tekee ongelmalliseksi se, että koko Eurooppa on nollakasvun kourissa ja myös muut maat pyrkivät harjoittamaan samaa politiikkaa.

Itse lähtisin edelleen ratkaisemaan asiaa julkiseen infrastruktuurin elvytyksellä. Näin lisättäisiin kotimaista kysyntää ja annetaan edellytyksiä tuottavuuden parantumiselle.