Uutisia

Tapasin tässä taannoin yhden ammattiliiton jäsenen. Keskustelimme pitkään työnantajan esittämistä säästötavoitteista. Tapaaminen oli rakentava. Olimme jo toivotelleet näkemisiin, kun mainitsin jääväni vaalilomalle. Vaalit olivat hänelle kuin punainen vaate.
Minulle on tehty kysymyksiä ja kommentoitu, että sote-uudistus ei voi olla osana kuntavaaliteemaa, koska siitä päätetään eduskunnassa. Tässä on se harha, jota poliittinen oikeisto, erityisesti hallituspuolueet, nyt haluaa ajaa. Kunnat ovat tähän saakka vastanneet lähes kaikesta erikoissairaanhoitoa lukuun ottamatta. Kunnilla on siis ollut järjestämisvastuu. Nyt kuntien asemaa ollaan muuttamassa siten, että päätösvalta itsehallinnon osalta murenee ja samalla murenee kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet.
Ainainen kitinä (23.12.2016)
Satakunnan Viikkoon kolumneja kirjoittava Kimmo Österlund totesi yhdessä kirjoituksessaan, että hän lopettaa, kun kirjoitukset muuttuvat valitukseksi tai kitinäksi. Kirjoituksessaan hän totesi olevansa jo hyvin lähellä sitä vaihetta, että menee ns. negaation puolelle. Itse olen paininut saman asian kanssa jo usean vuoden ajan. Pitäisikö olla joskus jotain positiivista sanottavaa?
Jouko Kauppila sivusi kolumnissaan (sk 7.9) montaa asiaa, joihin ay- vaikuttajana teki mieli ottaa kantaa. Kauppila kirjoituksessaan toteaa, että työehtojen yleissitovuus on yksi syy siihen, miksi Suomi on kallis ja kilpailukyvytön. Tukimallit ovat johtaneet siihen, että ne pitävät kansantaloutta hirttosilmukassa.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Juha Vasama (kok.) kävi kolumnissaan (sk) lävitse kuntauudistusten irtisanomissuojan omalta kannaltaan lävitse sekä sen lisäksi lopetti kolumnin lomautuksia ja rakenteellisia uudistuksia koskevaan kommenttiin.
Satakunnassa tehdään omaa SOTE uudistusta hallituksen uudistuksen rinnalla, ihan siltä varalta, että maan hallituksen esitys vaikka törmää perustuslaillisiin tai muihin ongelmiin. Hallituksen alkuperäisenä keskeisenä tavoitteena lienee ollut kestävyysvajeen korjaaminen. Lisäksi on puhuttu niitä diipa daapa lauseita hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamisesta, peruspalvelujen vahvistamisesta. Rahoitus ja järjestämisvastuu ovat olleet myös pitkään keskustelun aiheina. Maan hallitus on omilla toimillaan nostanut kestävyysvajeen rinnalle valinnanvapauden. Valinnanvapaus ja monituottajamalli ovat ne sanat, jotka ohjaa kaikkea toimintaa.